News

Nya Manufaktur webshop

Mats Theselius Nya Manufaktur nya hemsida.

Atlas finns som bordslampa, golvlampa, och vägglampa och produceras av Mats egna företag Nya Manufaktur.

Atlas

Om lampan

Atlas lampan är helt gjord i rostfritt stål. Rostfritt har sina speciella egenheter men har blivit ett favoritmaterial. Det är en metall man inte behöver skydda mot rost vilket betyder att metallkänslan finns kvar. Rostfritt stål är väldigt hårt, vilket betyder att det är svårbearbetat. Samtidigt är det fascinerande att allt blir väldigt exakt, vilket innebär att man kan göra detaljer med mycket hög precision.
Sedan den första versionen av Atlas som jag ritade för Cykelhotellet Ohboy i Malmö 2019 har den här lampan utvecklats och ändrats ett flertal gånger. För hotellet ritade jag en vägglampa och en bordslampa. Senare tillkom en golvlampa.
De flesta ändringar jag gjort har med utseendet att göra. 2022 ritade jag om lampan ännu en gång och utformade även lampans förpackning. 2023 var en första numrerad och signerad upplaga på 40 exemplar klar och började säljas. Ett fåtal exemplar finns fortfarande till salu. 2024 satte jag igång ytterligare en upplaga på 200 exemplar som kommer finnas till försäljning from januari 2025.

Skillnaden mellan den första och andra begränsade upplagan är följande:
Lasergravyren på undersidan av plattan har ersatts av en etikett. Dels för att slippa en tung transport av plattorna enbart för graveringen och för att jag gillar utseendet av etiketten a la LP skiva. Gravyr direkt på metall är dock helt outslitlig och därför av högre kvalitet.

För att göra lampan lättare eller för att stången helt enkelt kan vara tunnare minskades diametern på stången från 15 mm till 14 mm. Detta ledde dock till att jag fick ändra andra delar för det visuella helhetsintrycket; Bredden på bygelns band ändrades från 22 till 24 mm och diametern på bordsmodellens platta ökades från 180 till 190 cm. Det är en visuell relation som funkar lika bra som tidigare men inte blev lampan lättare som jag hoppats på!

Mats Theselius december 2024

Dots produceras av Marrakech Design.

Dots

Mats Theselius nya kollektion Dots handlar mest om färg och lite om mönsterverkan. Färgen får göra det mesta av jobbet.
”Dots – make-up palett” finns i fyra olika bottenfärger: charcoral, salmiak, sand och pure white. Färgvalen är en lek med tonerna i en sminkpalett.
Plattorna kan läggas på många olika sätt: statiskt upprepat, med någon form av varierad intervall eller helt slumpvis. En schackrutig kombo är också en möjlighet. Fint är även att blanda med enfärgade plattor av samma bottenfärg som i den valda mönsterplattan.

Cassis borden produceras av Källemo i olika utföranden. Bl a i Aluminium och gjutjärn.

Cassis

Vi är två barn och två vuxna i familjen.
När det är fredagsmys är vi på landet och kollar film och käkar chips.
Vi har två soffor som står i vinkel vilket gör att en av oss kan ligga ned och se filmen.
Vi brukade ha ett runt soffbord i mötet mellan de två sofforna men det fungerar inte så bra eftersom bordet bara är till hjälp för dem som sitter närmast.
Det hade varit bättre med flera små bord istället för ett större.
I stan har vi en stor soffa och framför soffan ett ganska stort och avlångt bord.
Det är okey men inte alls bra t ex om man sitter i mitten och ska gå därifrån.
I en sådan situation hade det också varit bättre med flera små bord istället för ett stort.

Det är ur dessa mycket enkla och triviala iakttagelser som bordet Cassis vuxit fram.

Cassis bordet är ett pelarbord som är höj och sänkbart. Från soffbordshöjd till matbordshöjd.
En bordskiva överst och en trebent fot nedtill. Bordet finns i tre olika storlekar och i olika material och färgvarianter.
Bordsytan finns i olika utförande i t ex marmor eller massivträ men från början tänkte jag framförallt på brickor. Sådana brickor som är gjorda av skiktlimmade träfaner. De var mer vanliga förr till exempel i skolbespisningen men de används fortfarande ofta på lunchrestauranger. De är väldigt lätta och det är bra för ett bord att det är lätt upptill och att tyngdpunkten är så långt ned som möjligt. Då välter bordet inte så lätt. Brickorna är också mycket starka och håller länge.

Mats Theselius februari 2023

Grace fåtölj produceras av Källemo i en begränsad upplaga av 223 numrerade exemplar.

Grace

Det här fåtölj-äventyret började med att jag fick frågan* om jag ville göra en fåtölj klädd med kopparplåtar från Högalidskyrkans tak. Takets fästen hade rostat bort och i samband med en omfattande restaurering inför kyrkans hundraårsjubileum sommaren 2023, skulle plåtarna bytas ut.
Idén med att använda takplåt till en fåtölj är dock ingen ny tanke.

Tio år tidigare använde jag kopparplåtarna från taket till Sigurd Lewerentz kyrka i Klippan.
Av en slump var jag på plats just när man var i full gång med att byta tak, och jag kom på att plåtarna skulle kunna utgöra utsidan på en fåtölj och på så sätt inkarnera i en ny skepnad.

Efter en del grubblande om jag skulle upprepa mig fann jag ändå något nytt och lockande i uppgiften. Att använda gamla takplåtar till mina fåtöljer verkade ha sin egen evolution, så varför inte?

Högalidskyrkan - ritad av Ivar Tengbom och invigd 1923 - är ett fint exempel på svensk nyklassicism. Swedish Grace - som stilen också brukar kallas - har alltid intresserat mig.
Det syns tydligt i mycket som jag har gjort. Men det var i samband med det här projektet som jag insåg hur mycket den tiden betytt för mig.
I takt med att jag levde mig in i designen växte efter hand fram en speciell känsla av att ha tagit hela varvet runt och till slut på något konstigt sätt kommit både hem och tillbaka till vår samtid. Inte bara för min egen del utan även på ett mer allmänt plan. Intresset för det klassiska bottnar i ett sökande efter tidlösa värden. Bland annat för att skapa monumentalitet men också hållbarhet vilket är högst aktuellt idag.
Arbetet med att skapa fåtöljen har varit en slags improvisation eller lek på temat Swedish Grace. Jobbet har handlat om att nyansera och välja färg och materialkombinationer som var vanliga eller kan associeras till den här tiden.
Fåtöljens rygg och sidor består av en skiktlimmad form som är utvecklad och aningen större än tidigare modeller. Stoppning har gjorts slank för skapa en lätt elegans.
De ärgade gröna takplåtarna är obearbetade eftersom jag tycker att de är så uttrycksfulla som de är.
Benen är gjutna i brons och patinerade. Bronsmaterialet ger tyngd och förhöjer kvalitetskänslan.
Fåtöljens skylt är gjuten i tenn med text utförd som romersk monumentalskrift.
Knapparna i fåtöljens rygg har kors som återfinns i Högalidskyrkans spiror.
Namnet Grace har förstås med Swedish Grace att göra men är ett associationsrikt namn.
Direkt översatt från engelskan betyder grace antingen elegans eller Nåd.

Mats Theselius februari 2023

*av Sven Löwenberg som är ansvarig för kyrkans restaurering.